• +90 532 612 92 46
  • info@ozelhastane.web.tr

Makaleler

DR. AKIN YILMAZ GÖZ HASTANESİ İŞLETME MÜDÜRÜ

Dr. Akın Yılmaz Göz Hastanesini sakin bir zamanda ziyaret etmek istememdeki asıl neden bu yeni oluşumda görev alan yönetici kadroyu tanımaktı. Atila TURAN… kapısını ilk çaldığımda beni nezaketle karşılayan işletme müdürü Atila Turan ile bir süre sonra söyleşimiz başladı. Arada bir çalan telefonlarla birlikte…

O, İzmit için yabancı biri değildi. 2001 yılında İzmit’in ilk özel hastanesi olan AKADEMİ Hastanesinin ilk müdürü idi. Tam bir yıl boyunca bizimle beraber olmuştu. Daha sonra yıllarını verdiği VATAN Hastanesine geri döndü. 2006 yılı başlarında kendini emekliye ayırıp, Akçakoca’daki yazlığına yerleşerek Karadenizin serin sularında huzurlu bir yaşamı seçti. Ta ki 2006 yılında bir arkadaşının onu Dr. Akın Yılmaz ile tanıştırmasına kadar.

  • Dr. Akın Yılmaz’ı tanıdığımda hasta olduğunu bilmiyordum. Keşke böyle olmasaydı, hiç tanışmasaydık. Çünkü ben duygusal bir yapıya sahibim. Onun bu durumu görevi kabul etmemde etkili oldu. Daha sonra aramızdan ayrılması beni çok üzdü.

  • Duygularını bu kadar net ifade eden birine şu soruyu sormadan yapamadım; her gün İstanbul’dan İzmit’e gidip gelmeyi göze almış mıydınız?.

  • Daha önce bir yıl boyunca gidip gelmiştim ama bu ikincisi zor geliyordu. Daha doğrusu Hastaneyi açtıktan sonra ayrılırım diye düşünmüştüm.

  • Hastane açıldı. Şimdi ne düşünüyor sunuz?.

  • Sağlığım izin verdiği sürece kalacağım. Daha yapılacak o kadar çok şey var ki, bunların altından kalkabilecek birini bulabileceklerini bilsem hemen devrederim.

  • Hastane Yönetimi yaşamınız nasıl başladı?.

  • 1982 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisine bağlı bir kuruluşta Dr., Eczacı, Diş Hekimi ve Sağlık İdaresi mezunlarına komutanlık yaparak başladım. Tam yedi yıl sağlık mensupları ile iç içe oldum. Daha sonra Binbaşı rütbesinde iken istifa ederek ordudan ayrıldım. Kadıköy Vatan Hastanesinin kurulacağı binanın iş merkezinden hastaneye dönüşmesi projesinde yer aldım. Orası benim okulum oldu. Onuncu yılıma girerken “Hastane Kuruyorum” adlı kitabımı yayınladım. Bunu, dergilere yazdığım yazılarım takip etti. Bu arada iki yıla yakın bir süre Marmara Üniversitesi Sağlık Eğitim Fakültesine Öğretim Görevlisi olarak çalıştım. Bir yıl süre ile de Kadıköy Belediyesi Vakfının Genel Müdürlüğünü yaptım.

  • Öğretim görevlisi olarak öğrencilerinize neler anlatıyordunuz?.

  • İlk önce hastane yönetimi ile başladım. Daha sonra Sağlık Kurumları Mimarisi adı altında bir ders çıktı ortaya. Dersi anlatacak Mimar bulunamayınca asıl konumu kapsadığından ders bana verildi. Zaten mimarlıktan ziyade hastanenin içinde katların ve odaların yerleşimi anlatılacaktı. Bu da ancak o havayı teneffüs eden biri tarafından anlatılabilirdi.

  • Sonra neden ayrıldınız okuldan?.

  • Bodrumda bir hastane projesi çalışması için ayrılmak zorunda kaldım.

  • Konulara teferruatlı giremiyoruz ama son üç yılınızda Karabük’te yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?.

  • Orası yılların hastanesi olarak çok yıpranmış durumdaydı. Hem restorasyon çalışması yaptım hem de angio ve kalp ameliyatları yapabile bir merkez haline getirdim. Dolaysıyla Batı Karadenizin Sağlık Merkezi olarak çalışmalarını sürdürüyor artık…

  • Peki, bu göz hastanesi için planlanan hedef nedir?.

  • Tabii ki önce kaliteli hizmet sunma hedefimiz var. Rakamsal boyutları soruyorsanız 2008 yılı başından itibaren ayda 5200 hasta muayene etmeyi, toplam 280 ameliyat yapmayı planladığımızı söyleyebilirim.

  • Fark ücreti konusunda ne diyorsunuz. Fark almaya devam edecek misiniz?.

  • Dr. Akın Bey’in devamında eşinin hangi meşakkatleri aşarak bu eseri meydana getirdiğini İzmit halkı çok iyi biliyor. Bu konuda halkımızdan aksi bir tepki de almıyoruz. Sonuçta temiz ve huzurlu bir ortamda alınan kaliteli hizmetten halkımız çok memnun.

  • Halk arasında hastanenin çok ortaklı olduğu konuşuluyor. Bu doğru mu?.

  • Çok ortaklı olmak kötü bir şey değil ama hastanemizin tek sahibi var. O da Dr. Akın Yılmaz’ın eşi Nuriye Yılmaz. Bunların dışında duyduklarınız yanlış haberdir.

  • Hekim kadrosuna ilave yapmayı düşünüyor musunuz?.

  • Özel hastanelerde Tıbbi Koordinatör adı altında Doçent veya profesör ünvanlı bir hekim daha olmalıdır. O adeta bir orkestra şefi gibi görev yapar. Böyle bir hekimle görüşmelerimiz devam ediyor. Zamanı geldiğinde aramızda göreceksiniz.

  • Yani Toplam 5 hekim mi olacak?.

  • Bir kısıtlama getirmeyelim ama 7 hekimi kabul edebilecek yeni cihazlara sahibiz. Her an onları devreye sokabiliriz.

  • Hekim dışındaki personel için de bunu söyleyebilir miyiz?.

  • Uzun bir süre hayır. Aldıklarımızı çok özel eğitimler ve sınavlar sonucunda aldık. Hatır-gönül usulü kimseyi almadık. Tabi sağlık personeli için bu yöntemlere başvurmadık. Gerek de yok zaten.

  • Bu kadar farklı eğitim yapısına sahip topluluğu yönetmek zor olmuyor mu?.

  • Konunun işleyişini iyi biliyorsanız zor olmaz. Tüm personelin görev tanımı vardır. Herkes ne yapacağını ve yönetim şemasında izah edildiği şekliyle kimden emir alacağını bildikten sonra sorunun büyük kısmı halledilmiş demektir.

  • Personel kadrosundan memnun musunuz?.

  • En zorlandığımız dönem hastanenin kuruluş aşamasıdır. Bu dönemi başarı ile geçtik. Konularına vakıf olmayanlar hem öğrendiler hem de uyguladılar. Şimdi sadece konularını takip edecekler. Bu arada ekip ruhunu geliştirmek zorundalar. Çünkü biliyorlar ki herkes kendi alanında kendisi ile yarışmak zorundadır. Personelimden memnunum ve seviyorum. Çalışan, üreten herkes başımın tacıdır.

admin

KARABÜK VATAN HASTANESİ

(Ağustos 1995) Dr. Azmi Ofluoğlu’nun verdiği sonsuz vekaletname ile Karabük Demir Çelik Fabrikasının işlettiği hastaneyi kiralamak üzere harekete geçtim. Üç haftalık bir çalışma sonunda uzun yıllar işletmek üzere kiralama işlemini tamamladım. Bina içinde cihaz yönünden pek bir şey yoktu. Ancak yeri çok güzeldi ve Pazar araştırmasına gerek kalmayacak kadar merkezi ve sağlık hizmetlerine aç bir yerde idi. Patronu ancak onbeş gün sonra oraya götürebildim. Yaptığım anlaşmaya göre üç ayda poliklinik binasını tamamen yenileyecektim. Ana binaya daha sonra onarım için girilecekti.

Tam yedi yıl sonra Angio yerinin hazırlanması için gittiğim hastanede dört yıl kaldım.

Öncelikle ;

ANGİO YERİNİN HAZIRLANMASI,

KARDİOVASKÜLER CERRAHİ İÇİN ALT YAPI VE  CİHAZLARIN KURULMASI,

EKİPMAN TEMİNİ,

YENİ YOĞUNBAKIMLAR,

AMELİYATHANELER,

HASTA ODALARI,

LOBİ,

YENİ BİR ACİL ÜNİTESİ İNŞAATI,

ÇOK MODERN BİR DİYALİZ MERKEZİ İNŞAASI,

LABORATUAR,

derken geçen dört yıl..

admin

ÖZEL KOCAELİ AKADEMİ HASTANESİ

9 Ocak 2001 tarihinde tamamlanmak üzere olan bu hastanede göreve başladım. Ruhsat alma işlemlerinin hastanelerde ne kadar zor olduğunu ancak yaşayanlar bilir. Hele bu hastane o ilin ilk özel hastanesi ise ve İl Sağlık Müdürlüğünde ve Belediyede bu işlemleri bilen tecrübeli biri yoksa işte çekiniz başlamış demektir.

Öncelikle Sağlık Müdürlüğünde daha sonra da belediyede resmen eğitim vererek ve belgelerle onları inandırarak işlemlere başladım. Hastane yönetiminde de bana yardım edecek biri olmadığından sıkıntılarımı kimseye anlatamadan ildeki işlemleri tamamladım. Sağlık Bakanlığının denetimini de başarı ile verince hastane görkemli bir açılışla hizmete girdi.

Emekli Sandığının özel hastanelerle göz ameliyatları ile ilgili anlaşma yapacağını haber alınca hemen dosyayı hazırlayarak Ankara’ya gittim. 55 hastaneye ait bekleyen dosya varken ilk anlaşmayı biz imzaladık.
Her şey iyi gidiyordu. Bir ay süreli Amerika seyahatimden döndüğümde Başhekimin (aynı zamanda şirket küçük ortağı) keyfi uygulamaları nedeniyle işten ayrıldım. Büyük patronlar çok ılımlı insanlardı. Nitekim başhekimi göndermeleri uzun sürmedi. Çünkü onlar kalıcı işler yapmak istiyorlardı. Başardılar da. Bu işe gönül verenlerin yolları açık olsun…

admin

UNİVERSAL HOSPİTAL BODRUM

1999 yılında Yücelen Hastaneler grubundan devralınan bu hastane Bodrum imar planına uygun olarak inşa edilmiş kubbesi büyük kendisi küçük bir hastane idi. İşletme prensiplerine uymadan, sadece dünyaya açılan bir pencere görünümü vermek için Dr. Azmi Ofluoğlu bu hastaneyi haddinden fazla büyük hale getirdi. Bizim naçizane uyarılarımız ancak iki yıl sonra takdir gördü. İnş Müh. Akın Bey, Dr. Suat Güllüoğlu ve ben 400 işçinin çalıştığı bir şantiyede tüm gayretimizle çalıştık. Önce Dr. Suat Güllüoğlu, daha sonra ben hastaneden ayrıldık.

Bodrum şartları için her şey düşünülmüştü ama çok ileri gidilmişti. Sadece yaz aylarında faal olabilecek bir hastane için yatırım miktarı çok fazla olmuştu. Nitekim yıllar haklılığımızı gösterdi.

2000 yılında 8250 m2 alan üzerine kurulan hastanede 3 ameliyathane, 1 doğumhane, 11 YBÜ vardır. Hastanenin yatak sayısı ise 98’dir.

admin

KADIKÖY BELEDİYESİ SAĞLIK ve DAYANIŞMA VAKFI İKTİSADİ İŞLETMELERİ

1998 yılında çalışmakta olduğum hastaneden ayrılacağımı duyan Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk kendisi ile çalışmamı istedi. Belediye Vakfının İktisadi İşletmelerinin Genel Müdürlüğü görevine getirildim. Hedef, Belediyeye ait bir hastane kurmak olmakla beraber kısa sürede bunun olamayacağını anladım. Küçük çaplı iki adet poliklinikten birini geliştirmek kararı alındı. En az masrafla en güzel işi yapmak üzere çalışmalara başladım. Tam teşekküllü bir Laboratuarı kısa sürede hizmete soktum. Göz ünitesinin tüm malzemelerini piyasa fiyatının en ucuzuna mal ettim. Bir de Rontgen cihazı alarak tetkik bölümünü büyük ölçüde kalkındırdım. Yeni hekimler göreve başlattım.

Moda burnunda Belediye çalışanlarına hizmet vermek için kurulan çok lüks bir lokantayı halkın kullanımına açtım. Ancak Vakıf Yönetiminin yanlış kişilere kiralaması sonucu bu lokantadan istenilen verim alınamamış ancak her ay zarar etmesi engellenmiştir.
Çok büyük otoparklar belediye tarafından vakfa verilmiştir. Ayrıca sokaklardaki parkomatlar da bize aitti. En büyük gelir kaynağımız bağışlardı. Tüm bu gelirlere rağmen giderlerin önünü almak mümkün değildi. Varoşların geçim kaynağı haline gelmiş olan vakfın bir yıl içindeki gelirini dolar bazında %57 arttırmama rağmen vakfın yönetim kurulu üyelerini memnun etmek mümkün olmadı.
Bu görevde de önemli şeyler öğrendim. Vakfın Yönetim Kurulu Üyeleri (5 kişi) sağlıkla ilgili olmadığından her işi tek tek anlatmak zorunda kalıyordum. Yani 5 misli efor harcıyordum.
Sözleşmelerin ne kadar önemli olduğunu ve akla gelebilen her konuyu başlangıçta sözleşmeye koyma gerekliliğini anladım.

admin

TEM HOSPITAL

Bir hekim dostumun ricası ile adı geçen hastanenin inşaatına gittim. Bina sahibi konuya vakıf olmadığından projeyi benim çizmemi rica ettiler. 15 gün aralıksız mesai harcayarak hastane projesini bitirdim. Kendilerine teslim edişimden tam bir buçuk sene sonra beni tekrar çağırdılar. Çok güzel olmuştu hastane. Merakımdan benim projelerimi sordum. Getirdiler ve proje ile yapılan işi karşılaştırdım. Tıpatıp uyuyordu. Böyle inşaatlarda müdahale eden çok olur diye ben de müdahale olup-olmadığını sordum. Hastane sahibi çok titiz birisi idi. Her aykırı fikirde beş hastane dolaşıp fikir almış ve sonuçta benim çizimim galip gelmiş. Çok gurur duydum. Mahmutpaşa gişelerinin önünden çok sık geçiyorum ve yanımdakilere her zaman “Bu hastanenin çizimi bana ait” diyorum.

admin

KEŞAN VATAN HASTANESİ

1999 yılı öncesinde de bu hastaneye gitmiştim. Tek daireli bir apartman katına sığdırılmış küçük bir hastane idi. Daha sonra bitişiğindeki apartman da alınmış ve iki bina yıkılarak yeniden inşa edilmişti. Kaba inşaatın bitiminde bana görev verildiğinde önce hastanenin yerleşim planını çizdim. Onay aldıktan sonra beş ay süren yoğun çalışmalar sonucu donanımı ve kadrosu ile yepyeni bir hastane olarak tekrar hizmete açılmıştır. Açılış günü Dr. Azmi Ofluoğlu ve abisi Lütfü Ofluoğlu beraber gelmişlerdi. Onlarda gördüğümüz memnuniyet ifadeleri bütün yorgunluğumuzu almıştı.

Her yapılan iş size tecrübe kazandırmıyorsa ve yeni bilgiler katmıyorsa ilerleme sağlayamıyorsunuz demektir. Bu hastanede amiyane tabiri ile çöplükten saray yaratmayı öğrendim. Yine bu hastanede yer döşemesinin inceliklerini öğrendim. Bir işi yapan uzmana saygı duymayı da burada öğrendim. Öğrenilenlerin yanında öğretilenler de çok önemlidir mutlaka. Genç bir hemşireyi başhemşire olarak atamak ve ona işin gereklerini öğretmek oldukça zamanımı aldı ama kurulu sisteme ayak uyduracak bir yöneticiyi sizin yetiştirmeniz çok önemlidir. Keza genç bir hekimi Başhekim olarak ve genç bir memuru Hastane Müdürü olarak o makamlara yerleştirmek hep risk almayı gerektiriyordu. Hepsine minnettarım, beni mahcup etmediler.

admin

KADIKÖY VATAN HASTANESİ (1989)

İkinci mesleğimin başlangıç yeri olan Kadıköy Vatan Hastanesine gelmeden önce birinci mesleğimin son yedi yılında bu yeni görevime hazırlanırcasına, adeta staj yapar gibi çalıştım. Buna rağmen insan, olayın içine düştüğünde işlerin hiç de kitapların yazdığı gibi olmadığını anlıyor. Başlangıçtaki en büyük şansım bu işin duayeni olan Dr. Azmi OFLUOĞLU ile beraber olmaktı. Anlattığı her şeyi kafama ve not defterime dikkatlice kaydediyordum. O tarihin en büyük ve en lüks hastanesinin açılışını yaparken basın “rüya gibi bir hastane” diyordu. Başhekim Prof. Dr. Metin Yağcı ve beraberindeki hekim kadrosuyla yıllarca başarılara imza attık.
Hastanenin hekim dışındaki kadrosunu yönetmek benim için çok kolaydı. Önemli olan sağlık hizmetini kaliteli vermek ve bunu her geçen gün daha da geliştirmek için Başhekim ve Hastane Müdürü görev tanımlarındaki işleri harmanlayan bir şefin (patron) her an müdahaleye hazır olmasının gerekliliği idi. Bu koordinasyon yaklaşık yirmi yıl devam etti. Burası benim ilk çocuğumdu. Sonra çocuklar çoğaldı ama ben hepsinin ismini biliyorum…

admin